Publicaties Tweeduizend Mozaïeken Tweeduizend mozaïeken

Tweeduizend mozaïeken

Op 4 oktober 1992 om zes minuten over half zeven´s avonds stortte een vrachtvliegtuig van El Al neer op de flats Groeneveen en Kruitberg in de Bijlmermeer in Amsterdam. Bij deze vliegramp verloren tientallen mensen het leven.
Wie nu de plek van de ramp bezoekt vindt daar een monument. Het werd in opdracht van het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost ontworpen door de architecten Herman Hertzberger en Georges Descombes.
Het monument bestaat uit verschillende onderdelen en één daarvan is dit: Rond ´de boom die alles zag´ ligt een enorm, veelkleurig mozaïektapijt gemaakt van stoeptegels met een mozaïek erin.
Op een steenworp afstand van de rampplek werd een werkplaats ingericht, waar iedereen die dat wilde de gelegenheid kreeg een mozaïek te maken. In de periode van augustus 1995 tot juli 1996 kwamen bijna tweeduizend mensen naar de werkplaats. Behalve door nabestaanden en buurtbewoners werden er tegels gemaakt door schoolkinderen, leerkrachten, journalisten, politici, hulpverleners zoals mensen van G.G. en G.D. , leden van politie en brandweer, van het Rampen Identificatie Team, van het Leger des Heils en het Rode Kruis en gedelegeerden van kerken en vele andere organisaties.
Zo zijn bijna tweeduizend kleine monumenten ontstaan die nu samen in een groot monument verbonden zijn, als blijvende herinnering aan de vliegramp.
Het idee om deze plek tot een plek van ons allemaal te maken is van Akelei Hertzberger. Zij was initiator en vormgever van het mozaïektapijt. De organisatie was in handen van Jolanda van der Graaf.
Dit boek geeft een impressie van de wording van dit indrukwekkende, bijzondere mozaïektapijt. Er zijn foto´s genomen van iedere maker met zijn of haar tegel. Daarnaast schreven velen op wat ze in hun mozaïek verbeeld hadden. De beelden en de teksten spreken voor zichzelf. Wij hebben daar niets aan toe te voegen.